Rendang
adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu
sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan,
lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan
sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang,
nasi,
pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja.
Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah
daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat
popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada
kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa
selamat, kenduri harijadi dan sebagainya.
Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
No comments:
Post a Comment