Nasi lemak
merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada
waktu pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi
yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa,
bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan
dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.
Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur,
timun, ikan bilis goreng ,kacang
goreng dan sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk
yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging,
ayam,
sotong, udang, limpa, dan hati (lembu).
|
Pemakanan asal
Nasi lemak asalnya bukanlah merupakan makanan sarapan harian wajib
masyarakat Melayu pada umumnya. Amalan pemakanan nasi lemak merupakan
satu bentuk bekalan hidangan / bungkusan makanan kepada para pesawah padi
mahupun orang yang mengusahakan kebun getah,
kelapa sawit, sayur-sayuran dan lain-lain. Oleh kerana nasi
lemak mempunyai jumlah kalori/ tenaga yang tinggi, selain mempunyai komposisi
lemak yang tinggi untuk memebekalkan tenaga yang lebih baik dari karbohidrat,
kebanyakan masyarakat Melayu di Semenanjung Malaysia,
Selatan Thai, Brunei dan Singapura, menjadikan nasi lemak sebagai bekalan untuk
santapan mereka selepas membanting keringat.
Pada masa kini, nasi lemak bukan sahaja dinikmati pada waktu pagi.
Malahan, ia dinikmati pada waktu makan tengah hari dan malam. Oleh sebab itu,
nasi lemak merupakan satu sajian makanan yang ringkas lalu dijadikan makanan
pilihan warga kota yang sentiasa kesibukkan. Harga yang murah juga mendorong
makanan popular ini semakin mudah didapati di mana-mana sahaja. Biasanya harga
nasi lemak berada di dalam linkungan Ringgit Malaysia 1 sehingga 6 sebungkus.
No comments:
Post a Comment