Ketupat ialah sejenis hidangan
daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa
dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia
Tenggara lain.
Jenis ketupat bergantung
kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya.
Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut
sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras.
Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.
Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas
sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung ketupat palas dianyam terlebih dahulu
sebelum disumbat dengan pulut yang telah dimasak. Ketupat palas juga biasanya
dihidangkan begitu sahaja atau digoreng terlebih dahulu. Biasanya daun palas
digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat
nasi.
Ketupat tiga segi ialah bentuk
ketupat tersebut tiga segi. Ketupat moden biasanya empat segi.
Sejak 1990, ketupat yang
dibungkus dalam plastik mula diperkenalkan, dan boleh dikukus dalam periuk
biasa maupun periuk elektrik.
Ketupat sebegini dinamakan ketupat segera / nasi himpit. Walaupun
ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak jadi masalah.
Terdapat juga dakwaan bahawa ketupat segera dalam plastik boleh mengakibatkan
barah.
Ketupat biasanya dihidangkan
semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan
serunding serta kuah kacang. Namun kini, ketupat turut dihidangkan dengan sate
di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang.
No comments:
Post a Comment