Makanan di Malaysia melambangkan rakyatnya yang berbilang kaum. Makanan-makanan
tersebut pada asalnya berasal dari pelbagai negeri dan suku kaum, tetapi kini
telah disediakan sebagai hidangan biasa umum di Malaysia.
|
Makanan ruji
Beras dan mee merupakan makanan
harian kebanyakan rakyat Malaysia. Mungkin sebilangan kecil turut mengamalkan makanan
berasaskan tepung gandum seperti roti canai, lempeng dan kuih-muih. Terdapat
juga masyarakat yang menggunakan sagu sebagai makanan utama mereka.
Daging
Ayam dan lembu merupakan sumber
daging utama walaupun ramai rakyat Malaysia gemar makan ikan dan kambing.
Jenis makanan
Makanan Melayu
- Rendang
- Ketupat
- Nasi impit
- Lontong
- Karipap
- Nasi
lemak
- Laksa
- Nasi
kerabu
- Nasi Minyak
- Nasi Hujan Panas
- Ayam Percik
Makanan Cina
Makanan India/Mamak
Lain-lain
- Makanan Baba Nyonya
- Makanan Masyarakat Chetty
- Makanan Kaum Iban
- Makanan Kaum Kadazan-Dusun
- Makanan umum Melanau
No comments:
Post a Comment