Makanan merupakan bahan-bahan yang boleh dicerna, biasanya
terdiri dari karbohidrat, lemak,
air dan/atau protein, yang boleh dimakan
atau diminum oleh manusia dan
haiwan untuk mendapat nutrien dan/atau nikmat [1].
Kebanyakan budaya mempunyai masakan tersendiri:
tradisi dan cara memasak khas, keutamaan
dan amalan. Kajian mengenai ini dinamakan gastronomi [2]. Kajian mengenai makanan pula dipanggil sains makanan.
Sumber makanan
Hampir semua makanan berasal dari tumbuhan atau haiwan. Dan boleh dikatakan hampir semua
benda hidup pernah dijadikan makanan, sama ada untuk dimakan sebagai diet atau upacara amal
oleh manusia.
Rujukan
1.
↑ McGee, Harold
(16 November 2004).
On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen,
pp. 792-793, Simon and
Schuster. ISBN 0-684-80001-2.
2.
↑ Mead, Margaret
(5 Ogos 1997).
"The Changing Significance of Food".
In Carole Counihan and Penny Van Esterik (Ed.), Food and Culture: A Reader, pp. 11-19.
Routledge (UK), ISBN 0-415-91710-7.
No comments:
Post a Comment