Nasi Dagang
merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat
daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.
Nasi dagang
Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam.
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan Aya Hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.
Nasi dagang
Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan
rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan Aya Hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong.
Selain itu acar timun juga
disediakan.
Nasi dagang
dikatakan dikenali sedemikian kerana, hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya).
Mudah, bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang
banyak.
Di Johor dan sesetengah daerah di Pahang seperti Raub, Pekan, Temerloh dan Kuantan, terdapat juga versi-versi Nasi dagang yang
menggunakan kuah laksa sebagai kuah pilihan.
No comments:
Post a Comment