Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia
dan Singapura.
Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin),
leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala
hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah
mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi,
yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan
minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi,
semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya
yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien.
Pada masa itu, masakan ini selalunya dijual oleh nelayan,
petani
dan pemungut kerang
yang menjual char kway teow pada waktu petang untuk menambah pendapatan mereka.
Istilah "Char kway teow" ialah
transliterasi aksara Cina, "炒粿條",
bersandarkan loghat Hokkien, salah satu kelainan pertuturan bahasa Cina.
Lebih tepat lagi, "炒粿條" disebut sebagai chha2-koe2-tiau5?
dalam loghat Hokkien, dan cháo guǒtiáo? dalam bahasa Mandarin.
Bagaimanapun, oleh sebab Char kway teow
dibawa dari kawasan pertuturan loghat Hokkien ke kawasan pertuturan loghat Kantonis, nama Cinanya
dicemarkan sebagai "炒貴刁". Ini disebut sebagai caau2 gwai3 diu1? dalam loghat Kantonis dan cháo guìdiāo? dalam bahasa Mandarin. "貴刁"
tidak memiliki sebarang makna literal, tetapi bunyinya dalam bahasa Mandarin
adalah serupa dengan "粿條" dalam loghat Hokkien.
"Char kway teow" seringnya
dikenali sebagai "Char kway teow Singapura" (星州炒貴刁) atau
"Char kway teow Malaysia" (馬來炒貴刁) di Hong Kong
bagi menekankan tempat asal hidangan itu.
Dalam masakan
Vietnam, hidangan mi goreng yang agak serupa dikenali sebagai hủ
tiếu.
No comments:
Post a Comment